assalamualaikum semua..maaf lame x update blog coz bz sangat,owh ya..harap tak terlambat untuk aq ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua pembaca blog aq..hehehe..puasa ke tidakk?? ok la..aq tak nak berceloteh banyak-banyak..so today i nak tunjuk korang cara nak buat IKAN KUKUS TOMYAM dari aq k?sedap kan?malah ia juga berkhasiat..
ha tu dia...........
YUMMMMMMMMMMMMYYYYYYYYYYYYYYYYY!!
50 gram pes tomyam
Bahan B
2 cm halia
3 biji bawang putih (dihiris halus)
3 biji cili api (dihiris halus)
1 biji bawang besar (dihiris halus)
1 biji cili merah (dihiris halus)
2 batang serai (diketuk)
1 biji buah tomato (dibelah 6)
1 biji limau nipis (diambil jus)
50 gram pes tomyam (secukup rasa)
garam (secukup rasa)
500 ml air
Cara-cara:
1. Perap ikan bawal bersama pes tomyam selama 20 minit dan kukus ia selama 15 minit (sampai masak).
2. Untuk sos pula, masuk semua bahan B itu tadi ke dalam kuali dan masak sampai kuahnya menjadi pekat.
3. Bila kuah menjadi pekat, tuangkan ke atas ikan yang dikukus tadi
ha tu dia...........
YUMMMMMMMMMMMMYYYYYYYYYYYYYYYYY!!
Bahan A
1 ekor ikan bawal50 gram pes tomyam
Bahan B
2 cm halia
3 biji bawang putih (dihiris halus)
3 biji cili api (dihiris halus)
1 biji bawang besar (dihiris halus)
1 biji cili merah (dihiris halus)
2 batang serai (diketuk)
1 biji buah tomato (dibelah 6)
1 biji limau nipis (diambil jus)
50 gram pes tomyam (secukup rasa)
garam (secukup rasa)
500 ml air
Cara-cara:
1. Perap ikan bawal bersama pes tomyam selama 20 minit dan kukus ia selama 15 minit (sampai masak).
2. Untuk sos pula, masuk semua bahan B itu tadi ke dalam kuali dan masak sampai kuahnya menjadi pekat.
3. Bila kuah menjadi pekat, tuangkan ke atas ikan yang dikukus tadi
No comments:
Post a Comment