Assalamualaikum semua, korang sihat x?hope korang sihat2 selalu..mane yang x sihat tu rajin2 la makan ubat k?semoga cepat sembuh. So aq xnak banyak merapu, kadang2 orang x suke kan? K aq nak kongsi beberapa resepi ngan korang, aq xda la pandai masak tapi aq rajin belajar masak..so ape tunggu lagi, jom main masak2…
MENU PERTAMA
IKAN SIAKAP 3 RASA
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap di cuci bersih (besar)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 biji cili padi (diketuk)
2 sudu sos cili
½ sudu sos tomato (kalau nak tomato pure lagi baik)
4 sudu sos tiram
gula dan perasa..
Bahan-bahan Hiasan:
½ biji bawang dipotong dadu (kalau nak letak banyak pon boleh)
½ inci halia dipotong halus (halia jgn diblen nanti pahit)
sedikit cili merah dan hijau (dihiris)
nenas (dipotong dadu)
tomato (dipotong 6)
Cara Memasak:
1. Gaulkan ikan siakap bersama kunyit dan garam, gorengkan. Tos.
2. Tumiskan bawang putih dan cili padi bersama-sama sos tadi.
3. Ambil sedikit air dan bancuh bersama tepung jagung (kalau dah melekat n likat xperlu letak tepung jangung dah) dan masuk ke
dalam kuali .
4. Masukkan sedikit gula dan garam serta bahan hiasan tadi. Kacau sampai masak.
5. Padamkan api dan tuang kuah ke atas ikan tadi
YUMMY..YUMMY~ SELAMAT MENCUBA...!
SAMBAL TEMPE IKAN BILIS
1 kampit tempe (dipotong nipis)
Sedikit ikan bilis
Sedikit kacang tanah
2 biji kentang ( juga dipotong)
3 sudu cili puteri
1 bawang besar (dipotong melintang)
2 ulas bawang putih
Sedikit gula dan kunyit
Minyak masak
Cara Memasak:
1. Gaulkan tempe dengan kunyit dan sedikit garam, gorengkan bersama ikan bilis dan kacang tanah sampai garing dalam kuantiti
minyak yang banyak . Toskan.
2. Keluarkan sedikit minyak tadi. Tumiskan bawang2 tadi bersama cili puteri dan gula. Masuk sedikit air.
3. Bila cili sudah kering masuk bahan yang ditos tadi seperti tempe, ikan bilis dan kacang tanah. Kacau rata.
4. Padamkan api. Sedia dimakan sebab kalau sejuk x rangupla kan?..
NI LA FAV BF I..SO APE LAGI JOM MASAK...! HEHEHE..
MENU PERTAMA
IKAN SIAKAP 3 RASA
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap di cuci bersih (besar)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 biji cili padi (diketuk)
2 sudu sos cili
½ sudu sos tomato (kalau nak tomato pure lagi baik)
4 sudu sos tiram
gula dan perasa..
Bahan-bahan Hiasan:
½ biji bawang dipotong dadu (kalau nak letak banyak pon boleh)
½ inci halia dipotong halus (halia jgn diblen nanti pahit)
sedikit cili merah dan hijau (dihiris)
nenas (dipotong dadu)
tomato (dipotong 6)
Cara Memasak:
1. Gaulkan ikan siakap bersama kunyit dan garam, gorengkan. Tos.
2. Tumiskan bawang putih dan cili padi bersama-sama sos tadi.
3. Ambil sedikit air dan bancuh bersama tepung jagung (kalau dah melekat n likat xperlu letak tepung jangung dah) dan masuk ke
dalam kuali .
4. Masukkan sedikit gula dan garam serta bahan hiasan tadi. Kacau sampai masak.
5. Padamkan api dan tuang kuah ke atas ikan tadi
YUMMY..YUMMY~ SELAMAT MENCUBA...!
SAMBAL TEMPE IKAN BILIS
1 kampit tempe (dipotong nipis)
Sedikit ikan bilis
Sedikit kacang tanah
2 biji kentang ( juga dipotong)
3 sudu cili puteri
1 bawang besar (dipotong melintang)
2 ulas bawang putih
Sedikit gula dan kunyit
Minyak masak
Cara Memasak:
1. Gaulkan tempe dengan kunyit dan sedikit garam, gorengkan bersama ikan bilis dan kacang tanah sampai garing dalam kuantiti
minyak yang banyak . Toskan.
2. Keluarkan sedikit minyak tadi. Tumiskan bawang2 tadi bersama cili puteri dan gula. Masuk sedikit air.
3. Bila cili sudah kering masuk bahan yang ditos tadi seperti tempe, ikan bilis dan kacang tanah. Kacau rata.
4. Padamkan api. Sedia dimakan sebab kalau sejuk x rangupla kan?..
NI LA FAV BF I..SO APE LAGI JOM MASAK...! HEHEHE..
No comments:
Post a Comment